Cementloze vloeren in Ecodorp Boekel
Alles is eigenlijk bijzonder aan het Ecodorp Boekel dat momenteel wordt gebouwd in het Bra- bantse dorp Boekel. Zelfs de EU nodigde initiatiefnemer Ad Vlems in Brussel uit voor een pre- sentatie en het Ecodorp is ook in de Crisis- en herstelwet opgenomen. Veel van de gebruikte op- lossingen zijn nog niet eerder toegepast, zoals de RAMAC-geopolymeer begane grondvloeren. Dit is een CO2-vriendelijk alternatief voor beton, doordat er geen cement wordt gebruikt voor de binding. BouwTotaal ging kijken.De zon schijnt eindelijk weer eens uitbundig wanneer ik arriveer bij de bouwplaats van Ecodorp Boekel. De contouren van drie cirkelvormige begane grondvloeren worden zichtbaar. Het zijn de vloeren van drie cirkels met ieder tien zeer duurzame woningen.
In een later stadium komen er nog een buurthuis, boomhutten voor ecotoeris- ten, zes mantelzorgwoningen, een ken- nis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren, eigen voedselvoorziening, eigen energievoorziening en een ecolo- gische waterzuivering (helofytenfilter). Bij een deel van één van de drie cirkels steekt een recent gestorte vloer onder de folie uit. Voor de argeloze passant ogenschijnlijk een betonvloer, maar in werkelijkheid een noviteit in de woningbouw. Het betreft een geopolymeer vloer. Niet veel later arriveren Han Heijsters en Bert Büsgen van A. Jansen BV, specialist op het gebied van beton, recycling en infra. Ook initiatiefnemer Ad Vlems en Harry van der Kallen, projectleider van ECO+BOUW, specialist in groen bouwen, komen aanlopen.
Tot slot arriveert Patrick Ammerlaan, directeur van SQAPE, een joint venture tussen Cementbouw (CRH) en Mineralz. De heren zijn direct nieuwsgierig naar het eerste resultaat. De folie wordt verder weggetrokken en opluchting is op de gezichten te zien. De donkergrijze vloer ziet er bijzonder strak uit. Het tekent het innovatieve karakter van het Ecodorp. Samen de schouders eronder en uitdagingen durven aangaan, met als doel: een betere leefwereld voor toekomstige generaties.